Üzemeltető: Blogger.

Mindent a kókuszolajról + DIY


A kókuszolaj az egyik legtöbbféleképp felhasználható olajok egyike. Már az iHerb-es rendelésem alá írtátok, hogy szeretnétek majd róla beszámolót. Most, hogy már használom egy ideje, tudok a tapasztalataimról mesélni és meg kell, hogy mondjam az egyik kedvenc olajommá vált, mert tényleg szuperül működik és nagyon sok mindenre használható.





A videóban nagyjából elmondok mindent, amit lejjebb le is írtam, de ha valaki jobban szeret olvasni, akkor annak meg van szöveges formában is.

Kókuszolajról:
A kókuszolaj a legtöbb olajjal ellentétben szobahőmérsékleten szilárd, a kezünk melegétől azonban könnyen megolvad. 24 fokon kezd el olvadni, így ilyen nyári melegben, hacsak nincs légkondi a szobánkban, folyékony. Háromféle eljárás során készítenek kókuszolajai, így van hidegen sajtolt, szűz és finomított kókuszolaj. Általában a három helyett kettőt szoktak említeni finomított és finomítatlan (refined & unrefined). Mindkettő használható mind a szépségápoláshoz, mind a főzéshez, de elsősorban  finomítottat ajánlják főzéshez, a finomítatlan, szűz kókuszolajat pedig szépségápoláshoz. Ennek az az oka, hogy a finomítottnak nincs kifejezetten kókusz íze, amit az ételek átvennének, illetve, hogy a szűz kókuszolajban több vitamin van, mert a finomítás során azért vesznek el jó, egészséges tápanyagok.

Mire használható?
- Főzésre
- Hajra
- Szempillákra
- Bőrre: arcápolóként és testápolóként, kéz- és lábápolóként
- Ajakápolóként
- Sminklemosóként
- Masszázsolajként
...

Hajra: 
Már a hajra is többféleképp felhasználható. Felkenhetjük önmagában hajpakolásként hajmosás előtt, de keverhetjük más olajokkal, egyéb csodás hajra használható alapanyagokkal, mint tojás, banán, méz, joghurt... A kedvenc hajpakolásaim hamarosan bemutatom majd. Emellett használható hajvégápolóként is. Hajmosás után szoktam használni és akkor, amikor két mosás között érzem, hogy szárazak a hajvégeim. Ilyenkor vigyázzunk, hogy csak egy kis mennyiséget oszlassunk el a hajvégeinken, így elkerülhetjük a zsíros hatást. És hogy miért jó a hajra? Segíti a hajnövekedést és fényessé varázsolja a hajat. Remek kondícionáló, segít helyrehozni a károsodott hajat.

Szempillákra:
Növesztő és tápláló hatása miatt a szempillákra.

Bőrre: 
Minden bőrtípusra megfelelő, még a száraz bőrre is, mert nagyon jól hidratál. Azt mondják segít a ráncok csökkentésében, emellett puhítja a bőrt, ezért is jó pl. a láb, sarok ápolására. Olyan bőrproblémákra is ajánlják, mint ekcéma vagy pikkelysömör.

Ajkakra: 
A hidratáló hatásának köszönhetően ajakápolóként is remek, mivel a kókuszolaj természetes fényvédő (a legtöbb napolaj tartalmaz kókuszolajat pont ezért), így nyárra is tökéletes. 

Sminklemosóként:
Az olajok nagyon jól lehozzák, akár a legtartósabb sminkeket is szinte egy húzásra.


Bőrradír:


1 csésze kristálycukor
1/2 csésze kókuszolaj
Pár csepp citromfűolaj
Pár csepp citromlé
Levendulavirág

Gyertya - a kókuszolaj megolvasztásához
Befőttes üveg/ egyéb tárolásra alkalmas dolog



Díszítésként egy szalaggal két szál levendulát közöttem az üvegcsére. Tökéletes ajándék lehet anyukátoknak, barátnőknek, női családtagjaitoknak.

Remélem, hogy hasznos volt ez a bejegyzés, ha kipróbáljátok a kókuszolajat mindenképp írjatok, illetve, ha már használjátok, írjátok meg a tapasztalatotokat! Arra is kíváncsi lennék, hogy melyik a kedvenc olajotok?


Nincsenek megjegyzések